Burgemeester Aboutaleb bij de onthulling van het Razziamonument: “U kunt altijd alléén iets doen”

Ondanks de aanhoudende stortbui die gisteren over de stad trok, is aan de Parkkade in Rotterdam het monument onthuld voor alle slachtoffers van de Razzia van Rotterdam. 

Het Razziamonument is ontworpen door de Duitse kunstenaar Anne Wenzel.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb hield een indrukwekkende speech over vrede en veiligheid in de wereld. Hij verwees daarbij naar de Rotterdamse filosoof Erasmus: “Vrede zit ‘m daarin dat je ‘m zelf wel moet willen hebben“. De burgemeester riep op om uit te stralen dat we die vrede willen hebben. “Dus zeg niet tegen mij, ik ben alleen wat kan ik doen? U kunt altijd alléén iets doen”. Volgens de burgemeester laat de geschiedenis zien dat velen alleen heel veel hebben kunnen betekenen voor velen, door op hun eigen manier iets te ondernemen.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb spreekt razziagangers en genodigden toe op de rondvaartboot James Cook.

Heel bijzonder is de aanwezigheid van een delegatie uit Duitsland. In november 1944 zijn in het Duitse dorp Dingden 500 Rotterdamse dwangarbeiders tewerkgesteld. Mijn vader is één van hen en heeft over zijn traumatische ervaringen als ‘Schanzarbeiter’ een boek geschreven, ‘Reis naar het einde’. Volgens Ralf Elting, voorzitter van de Heimatverein Dingden, een “historisch document”. Een geschiedenis waar de huidige generatie in Dingden nauwelijks weet van heeft.

Ralf Elting, Heimatverein Dingden

De Heimatverein Dingden onderschrijft de vredesboodschap van burgemeester Aboutaleb. Om de huidige generatie kennis te laten maken met de geschiedenis van ‘Schanzer aus Rotterdam’ is het boek ‘Reis naar het einde’ vertaald. Op 18 november 2023 zal de Duitse vertaling ‘Endstation Dingden’ verschijnen op het ‘Kerzenfest Dingden’ (Stadt-Kurier Dingden, 10 november 2023 Buchpräsentation).

U kunt altijd alléén iets doen
Barbara en Ute Vossenberg maken deel uit van de delegatie uit Dingden. Zij zijn de kleindochters van Heinrich Vossenberg. Uit ‘Reis naar het einde’ komt een bijzonder beeld naar voren van deze dokter uit Dingden. Ondanks bedreigingen door de Gestapo heeft dokter Vossenberg met de “diagnose tuberculose” veel Rotterdamse dwangarbeiders terug naar huis kunnen sturen. Een mooi voorbeeld van wat burgemeester Aboutaleb bedoelt met: “U kunt altijd alléén iets doen“.

Delegatie uit Dingden. Van links naar rechts Ralf Elting, Ute Vossenberg, Barbara Vossenberg en Marleen Meteling-Eeken.
Bedankkaart van de delegatie uit Dingden.