Context bij het boek Reis naar het einde

Razzia van Rotterdam

In de documentaire Razzia 1944 vertellen de laatste ooggetuigen over de razzia van Rotterdam. Een aangrijpende film van Tonko Dop uit 2016.

Kamp-Wezeplied

Koos van Oeveren maakte dezelfde reis als Hubert van Hove; per rijnaak naar Amsterdam, het IJsselmeer over naar Kampen. Kees Korbijn gebruikte zijn tekst voor ‘Het Kamp Wezeplied’.

De Sinterklaasrazzia

Hubert van Hove kwam terecht in Kamp Hengstermann vlak over de Duitse grens in Dingden. Niet ver van Dingden (20 km) lag Kamp Rees.
De documentaire ‘De Sinterklaasrazzia’ laat de erbarmelijke werkomstandigheden zien van Haarlemse mannen die tewerk werden gesteld in Kamp Rees.

Operation Varsity

De geallieerden gebruikten voor de oversteek van de Rijn vlakbij Wesel (operatie Plunder) een miljoen (!) soldaten. Als ondersteuning werden er 14.000 parachutisten achter de Duitse linies gedropt (operatie Varsity). Deze luchtlandingsoperatie vond plaats even ten zuiden van Dingden, het dorp waar Hubert van Hove tewerk is gesteld.

Dingden in de frontlinie

Dingden lag op 24 maart 1945 midden in de frontlinie.
In deze oude windmolen vlak buiten Dingden schuilt Hubert van Hove voor het artillerievuur tijdens Operation Varsity.

Op een gegeven moment vlogen door de luchtdruk de ruiten van de molen eruit. Toen leek het ons beter naar beneden te gaan. Er was geen binnentrap. Wij moesten dus buitenom. De onderste verdieping van de molen was omgeven door een aarden wal die op een punt werd onderbroken door een poort. Wij renden dus het dijkje af en door de poort naar binnen . . . ” (uit Reis naar het einde, blz. 45).

Reis naar het einde

Het reisverhaal van Hubert van Hove naar Dingden in Duitsland.