Context bij het boek Reis naar het einde

Documentaire Razzia 1944

In de documentaire Razzia 1944 vertellen de laatste ooggetuigen over de razzia van Rotterdam. Een aangrijpende film van Tonko Dop uit 2016.

Kamp-Wezeplied

Koos van Oeveren maakte dezelfde reis als mijn vader; per rijnaak naar Amsterdam, het IJsselmeer over naar Kampen. Koos beschreef deze reis in het Kamp-Wezeplied.

Operation Varsity

De geallieerden gebruikten voor de oversteek van de Rijn vlakbij Wesel (operatie Plunder) een miljoen (!) soldaten. Als ondersteuning werden er 14.000 parachutisten achter de Duitse linies gedropt (operatie Varsity). Deze luchtlandingsoperatie vond plaats even ten zuiden van Dingden.

Dingden in de frontlinie

Het dorpje Dingden lag op 24 maart 1945 midden in de frontlinie. In deze oude windmolen vlak buiten Dingden schuilt Hubert van Hove voor het artillerievuur tijdens Operation Varsity.

Op een gegeven moment vlogen door de luchtdruk de ruiten van de molen eruit. Toen leek het ons beter naar beneden te gaan. Er was geen binnentrap. Wij moesten dus buitenom. De onderste verdieping van de molen was omgeven door een aarden wal die op een punt werd onderbroken door een poort. Wij renden dus het dijkje af en door de poort naar binnen . . . ” (uit Reis naar het einde, blz. 45).


Reis naar het einde

Het reisverhaal van mijn vader naar Dingden in Duitsland.