Reis naar het einde

  • Titel: Reis naar het einde
  • Auteur: Hubert van Hove
  • ISBN: 9789090374710
  • Publicatiedatum: 14 augustus 2023
  • Verschijningsvorm: hardcover
  • Aantal pagina’s: 92
  • Prijs € 19,95 (excl. verzendkosten)

Tijdens de razzia van Rotterdam in 1944 zijn ruim 52.000 mannen weggevoerd.

Reis naar het einde is een reisverhaal van mijn vader over de razzia van Rotterdam, het transport naar Duitsland en zijn traumatische ervaringen als ‘Schanzarbeiter’ in Dingden (D). Dit boek verschijnt 14 augustus 2023.

Mijn vader, Hubert van Hove, is 22 jaar als hij op 11 november 1944 voor de deur van zijn ouders aan de Bergsingel wordt opgepakt door de Duitse Wehrmacht. Per rijnaak en per trein is hij op transport gezet naar Duitsland, waar hij in Dingden te werk wordt gesteld als ‘Schanzarbeiter’.
Hubert van Hove heeft het zijn hele leven over ‘Moffen’ als hij over Duitsers spreekt, maar over de Tweede Wereld Oorlog vertelt hij weinig. Pas in 1993 heeft mijn vader zijn dramatische belevenissen op papier gezet. In zijn reisverhaal doet hij uitgebreid verslag van de razzia van Rotterdam, het transport naar Duitsland en zijn traumatische ervaringen in Dingden. In 1999 is Hubert van Hove op 76-jarige leeftijd overleden.

Het initiatief in 2019 voor een monument voor de slachtoffers van de razzia van Rotterdam wekte opnieuw mijn aandacht voor het reisverhaal van mijn vader.

Op 10 november 2023 is het Razzia Monument onthuld door burgemeester Aboutaleb.

Om de herinnering aan de razzia van Rotterdam levend te houden heb ik het reisverhaal van mijn vader geredigeerd tot een boek. De originele tekst van Hubert van Hove is integraal overgenomen. Foto’s en landkaarten heb ik ter illustratie toegevoegd aan zijn verhaal. In de bijlagen heb ik bewaard gebleven correspondentie en originele documenten bij elkaar gezet.

Lees het reisverhaal van mijn vader om de herinnering aan de Tweede Wereld Oorlog en in het bijzonder de grote razzia van Rotterdam levend te houden.   

Eus van Hove
(zoon van een razziaveteraan)

Briefje dat de Duitsers op 11 november 1944 huis aan huis bezorgden in Rotterdam.

Context bij dit boek

In de documentaire Razzia 1944 vertellen de laatste ooggetuigen over de razzia van Rotterdam. Bekijk deze aangrijpende documentaire uit 2016.

Koos van Oeveren maakte dezelfde reis als mijn vader; per rijnaak naar Amsterdam, het IJsselmeer over naar Kampen. Koos beschreef deze reis in het Kamp-Wezeplied. Luister naar dit lied vertolkt door Kees Korbijn.

Dingden bevindt zich in maart 1945 middenin de frontlinie van de grootste luchtlandingsoperatie van de Tweede Wereldoorlog op één dag. Mijn vader vreest voor zijn leven en schuilt voor het artellerievuur in een oude molen. Bekijk de reportage over deze Operation Varsity.

Context bij dit boek